Maatschappelijk verantwoord beleggen, ook wel bekend als duurzaam beleggen, is een beleggingsvorm die als maatschappelijk verantwoord wordt beschouwd vanwege de aard van het bedrijf dat het bedrijf voert. Een veelvoorkomend thema bij maatschappelijk verantwoord beleggen is maatschappelijk bewust beleggen. Maatschappelijk verantwoorde investeringen kunnen worden gedaan in individuele bedrijven met een goede maatschappelijke waarde, of via een sociaal bewust beleggingsfonds of exchange-traded fund (ETF).

Belangrijke lering die u uit dit artikel kunt trekken:

  • Maatschappelijk verantwoord beleggen refereert naar het investeren van geld in bedrijven en fondsen die positieve sociale impact hebben.
  • Maatschappelijk verantwoord beleggen wordt steeds populairder.
  • Beleggers dienen in het achterhoofd te houden dat maatschappelijk verantwoorde beleggingen nog steeds beleggingen zijn en dus het potentieel voor rendement mee te wegen in hun beslissingen.
  • Beleggen in de gemeenschap is een vorm van beleggen waarbij het rendement wordt gemeten op basis van de impact van de gemeenschap in plaats van op geldelijk rendement.
  • Maatschappelijk verantwoorde beleggingen hebben de neiging om het actuele politieke en sociale klimaat na te bootsen.

Maatschappelijk verantwoord beleggen leren begrijpen

duurzaam islamitisch beleggenMaatschappelijk verantwoorde beleggingen omvatten het vermijden van beleggingen in bedrijven die verslavende middelen of activiteiten (zoals alcohol, gokken en tabak) produceren of verkopen, ten gunste van het zoeken naar bedrijven die zich bezighouden met sociale rechtvaardigheid, ecologische duurzaamheid en inspanningen op het gebied van alternatieve energie/schone technologie.

In de recente geschiedenis is sociaal bewust beleggen uitgegroeid tot een algemeen gevolgde praktijk, aangezien er tientallen nieuwe fondsen beschikbaar zijn voor particuliere beleggers. Beleggingsfondsen en ETF’s bieden een bijkomend voordeel doordat beleggers met één enkele belegging blootstelling kunnen krijgen aan meerdere bedrijven in vele sectoren. Beleggers dienen echter zorgvuldig de prospectussen van het fonds te lezen om de exacte filosofieën te bepalen die door fondsbeheerders worden gehanteerd, samen met de potentiële winstgevendheid van deze beleggingen.

Er zijn twee inherente doelen van maatschappelijk verantwoord beleggen: sociale impact en financieel gewin. Deze twee zaken hoeven volgens onze lering niet per se hand in hand te gaan; alleen omdat een investering zichzelf als maatschappelijk verantwoord aanprijst, betekent dit niet dat het beleggers een goed rendement zal opleveren en de belofte van een goed rendement is verre van een garantie dat de aard van het betrokken bedrijf sociaal bewust is. Een belegger moet nog steeds de financiële vooruitzichten van de investering beoordelen en tegelijkertijd proberen de sociale waarde ervan te meten.

Zakelijke overwegingen om als Moslim in het achterhoofd te houden

Maatschappelijk verantwoorde investeringen hebben de neiging om het politieke en sociale klimaat van de huidige periode na te bootsen. Dat is een belangrijk risico voor beleggers om te begrijpen, want als een belegging is gebaseerd op een maatschappelijke waarde, kan de belegging eronder lijden als die maatschappelijke waarde bij beleggers uit de gratie raakt.

In de jaren zestig was de wereld bijvoorbeeld vooral bezig met bijdragen aan zaken als vrouwenrechten, burgerrechten en de anti-oorlogsbeweging. Martin Luther King Jr. speelde een grote rol bij het vergroten van het bewustzijn voor de burgerrechtenbeweging door zich te richten op bedrijven die zich verzetten tegen de zaak als sociaal onverantwoordelijk.

Naarmate het bewustzijn de afgelopen jaren is toegenomen over de opwarming van de aarde en klimaatverandering, neigt maatschappelijk verantwoord beleggen tegenwoordig naar bedrijven die een positieve impact hebben op het milieu door de uitstoot te verminderen of te investeren in duurzame of schone energiebronnen. Dientengevolge vermijden deze investeringen industrieën zoals mijnbouw vanwege de negatieve milieu-impact van hun zakelijke praktijken.

Voorbeeld van maatschappelijk verantwoord beleggen

Een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord beleggen is gemeenschapsbeleggen, dat rechtstreeks naar organisaties gaat die beide een staat van dienst hebben op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid door de gemeenschap te helpen, en die niet in staat zijn geweest geld te vergaren uit andere bronnen, zoals banken en financiële instellingen. Met de fondsen kunnen deze organisaties diensten verlenen aan hun gemeenschappen, zoals betaalbare huisvesting en leningen. Het doel is om de kwaliteit van de gemeenschap te verbeteren door de afhankelijkheid van overheidssteun zoals welzijn te verminderen, wat op zijn beurt een positief effect heeft op de economie van de gemeenschap.

Veelgestelde vragen over maatschappelijk verantwoord beleggen

Waar kan ik maatschappelijk verantwoord beleggen?

U kunt via een sociaal bewust beleggingsfonds of exchange-traded fund (ETF) maatschappelijk verantwoord beleggen. Wij raden hiervoor aan een Islamitische beleggingsrekening te openen bij AvaTrade of Saxo Bank

Wat zijn de beste maatschappelijk verantwoorde obligaties en ETF’s?

Het zijn VanEck Investment Grade Floating Rate ETF (FLTR), uitgegeven door VanEck; SPDR Bloomberg Investment Grade Floating Rate ETF (FLRN), uitgegeven door State Street; en iShares Floating Rate Bond ETF (FLOT), uitgegeven door BlackRock Financial Management zijn enkele voorbeelden van maatschappelijk verantwoorde en duurzame beleggingen.