Wat is een Sukuk bij islamitisch beleggen?

Een sukuk is een islamitisch financieel certificaat, vergelijkbaar met een obligatie in de westerse financiën, die voldoet aan de islamitische religieuze wet, de sharia. Aangezien de traditionele westerse structuur van rentebetalende obligaties niet is toegestaan, verkoopt de emittent van een sukuk in wezen een certificaat aan een beleggersgroep en gebruikt vervolgens de opbrengst om een ​​actief te kopen waarin de beleggersgroep een direct gedeeltelijk eigendomsbelang heeft. De emittent moet ook een contractuele belofte doen om de obligatie op een toekomstige datum terug te kopen tegen nominale waarde.

Belangrijke lering die u uit dit artikel kunt trekken:

  • Een sukuk is een obligatie-achtig financieel instrument dat voldoet aan Sharia wetgeving bij islamitisch beleggen.
  • Sukuk omvat een direct eigendomsbelang van activa, terwijl obligaties indirecte rentedragende schuldverplichtingen zijn.
  • Zowel sukuk als obligaties bieden beleggers betalingsstromen, maar inkomsten uit een sukuk kunnen niet speculatief zijn, waardoor het niet langer halal zou zijn.

Hoe werken Sukuk precies?

sukuk islamitisch beleggenMet de opkomst van islamitisch beleggen zijn sukuk enorm populair geworden sinds 2000, toen de eerste dergelijke producten in Maleisië werden uitgegeven. Bahrein volgde in 2001.Tegenwoordig worden sukuk gebruikt door zowel islamitische bedrijven als door de staat gerunde organisaties over de hele wereld en neemt een steeds groter aandeel van de wereldwijde vastrentende markt in.

De islamitische wet verbiedt wat bekend staat als ‘riba‘ of wat we verstaan ​​als ‘belang’ in het Westen.Daarom kunnen traditionele, westerse schuldinstrumenten niet worden gebruikt als levensvatbare investeringsvehikels of manieren om kapitaal voor een bedrijf aan te trekken. Om dit te omzeilen, werd sukuk gecreëerd om het rendement en de kasstromen van schuldfinanciering te koppelen aan een specifiek actief dat wordt gekocht, waardoor de voordelen van dat actief effectief worden verdeeld. Hierdoor kunnen beleggers het verbod van de sharia omzeilen en toch profiteren van schuldfinanciering. Vanwege de manier waarop sukuk is gestructureerd, kan financiering echter alleen worden opgehaald voor identificeerbare activa

Sukuk vertegenwoordigen dus geaggregeerde en onverdeelde aandelen van eigendom in een materieel actief in verband met een specifiek project of een specifieke investeringsactiviteit. Een belegger in een sukuk bezit daarom geen schuldverplichting van de uitgever van de obligatie, maar bezit in plaats daarvan een deel van het actief dat aan de investering is gekoppeld. Dit betekent dat sukuk-houders, in tegenstelling tot obligatiehouders, een deel van de inkomsten ontvangen die door het bijbehorende actief worden gegenereerd.

Het verschil tussen sukuk en obligaties

Sukuk en conventionele obligaties hebben vergelijkbare kenmerken, maar hebben ook belangrijke belangrijke verschillen:

Gelijkenissen Verschillen
Beiden voorzien beleggers van inkomstenstromen. Sukuk omvat eigendom van activa, terwijl obligaties schuldverplichtingen zijn.
Obligaties en sukuk worden uitgegeven aan beleggers zodat een bedrijf kapitaal kan vergaren Als het activa dat een sukuk ondersteunt, in waarde stijgt, kan de sukuk stijgen, terwijl het obligatierendement strikt te wijten is aan de rentevoet.
Beide beleggingen zijn veiliger dan aandelen Activa die sukuk ondersteunen, zijn halal, terwijl obligaties vaak riba zijn en mogelijk niet-sharia-conforme bedrijven financieren of speculatie aanwakkeren.
Sukuk-beleggers ontvangen periodiek winst gegenereerd door de onderliggende waarde, terwijl obligatiebeleggers periodieke rentebetalingen ontvangen. De waardering van Sukuk is gebaseerd op de waarde van de activa die ze ondersteunen, terwijl de prijs van een obligatie grotendeels wordt bepaald door de kredietwaardigheid ervan.